Tribute Untuk 2 Mantan Ketua Pemuda

Cikgu Anuar (kiri), cikgu Nasir (kanan)


Mengenali dua sosok ini membawa saya membelek semula sisa-sisa memori yang masih segar. Mantan Ketua Pemuda PAS Tawau Cikgu Nasir Ali dan Cikgu Anuar Ali, Mantan Ketua Pemuda PAS Negeri Sabah merupakan dua tokoh kepimpinan yang menjadi icon kepimpinan anak muda di sebelah pantai timur dan pantai barat Sabah.
'Patah tumbuh hilang berganti', itulah pepatah yang agak sinonim apabila bertukar gantinya sesi kepimpinan, dari orang lama kepada orang muda. Orang lama biasanya kaya dengan pengalaman, manakala orang muda, penuh dengan idea segar dan semangat yang membara. Jalinan pengalaman dan idea antara orang lama dan orang muda jika dimanfaatkan sebaiknya sudah tentu mampu membawa kematangan dalam gerakkerja. Begitu sekali kuatnya ikatan, dekatnya kasih sayang antara orang lama dan orang muda seperti perumpamaan, jika tidak kerana bulan, tiadakan laut pasang dan surutnya.Amatlah rugi, jika barisan kepimpinan anak muda yang mahu menyebarkan dakwah tidak dapat mencedok sedikitpun dari pengalaman orang yang terdahulu merintis jalan dakwah di Sabah ini. Oleh kerana saya hanya sempat melalui zaman 2 tokoh kepimpinan di Sabah ini, tidak bermakna saya tidak melihat kepada tokoh-tokoh dakwah yang lain. Hanya ini saja ruang pada kesempatan yang ada untuk menulis. Saya percaya ramai lagi....


Disebelah pantai Timur sana, siapa tidak kenal dengan Cikgu Nasir. Beliau merupakan 'Mursyidul Am' madrasah Persatuan Putera Puteri Islam Sabah. Insan berjiwa tarbiah ini, cukup tabah mendidik dan membentuk anak-anak muda remaja yang tiada asas kefahaman Islam, dari satu kepada dua kepada tiga, hinggalah lahirnya pemimpin-pemimpin muda di mana-mana kampus, kepimpinan di peringkat kawasan dan peringkat negeri. Inilah yang membuatkan saya kagum terhadap kemampuan beliau, mengasuh dan mendidik anak-anak Sabahan yang tidak pernah kenal jemu.


Tanyalah adik-adik PERPIS. "Siapa icon kepimpinan anda?


..."Cikgu Nasir", jawab mereka


Mengepalai Dewan Pemuda di Kawasan yang menjadikan DUN Merotai pada PRU ke-12 sebagai sasaran semestinya menjadikan beliau seorang yang sangat teliti dalam soal-soal pengurusan. Situasi gerakkerja yang semakin kompleks, sudah tentu, mengikut prosedur dan kekemasan sistem menjadi penekanan di mata beliau.


Disebelah pantai barat, siapa pula yang tidak kenal dengan cikgu Anuar Ali. Darilah petani di lembah kundasang, hingga tokey besar di Kota Kinabalu, sebut saja nama beliau.."siapa tidak kenal cikgu Anuar". Lihatlah peta Sabah yang luas, sebuah negeri yang sama luasnya dengan 13 buah negeri di Semenanjung, tidak ada satupun daerah yang belum dijejakinya kecuali Long Pasia. Boleh dikatakan setiap hujung minggu ada saja trip kembara keluar masuk kampung-kampung di pedalaman samada untuk menyampaikan tazkirah ataupun menyampaikan khidmat masyarakat.


Antara tarikan peribadi yang ada pada beliau iaitu kemampuannya berdiplomasi dengan baik. Ada suatu ketika, orang-orang kampung tidak jemu memanggil beliau datang berceramah, pada masa lain, orang-orang kanan Parti tertentu, suka meminta pandangan daripada beliau. Berhati-hati jika berhadapan dengan beliau, dengan mudah saja hati anda dijinakkan oleh beliau..ha..ha..termasuk saya..


Suasana masyarakat di sebelah Pantai Barat Sabah yang masih kontang dari sudut asas kefahaman Islam menjadi sebab utama method dakwah beliau lebih kearah dakwah dan kebajikan. Pada masa yang sama, ramai dikalangan golongan berpendidikan mula berminat kepada Islam. Peluang inilah yang tidak dilepaskan oleh beliau untuk memanfaatkan dan mengurus semua sumber tenaga manusia di sekeliling untuk bersama-sama menyumbang kepada dakwah Islam. Inilah keunikan yang ada pada Cikgu Anuar, 'Kreatif'.


Berwajah manis dan memudahkan urusan orang lain itulah kebiasaan beliau.

* * *


Kedua-dua insan murabbi ini, ada keistimewaan yang wajar dicontohi. Pengalaman dakwah mereka dari sudut method dan pengurusan adalah permata berharga untuk penggerak-penggerak dakwah memulakan langkah di bumi Sabah dalam era pasca tsunami '@#politik%#'. Satu kelebihan besar andai kita mampu mengasimilasikan karakter dua mantan Ketua Pemuda ini, dalam diri kita dan gerakkerja Dewan Pemuda PAS Negeri Sabah sesi 2009/2011.

* * *


..Sebuah pengalaman tidak akan bermakna jika kita tidak mampu belajar darinya. Inilah yang membezakan pengalaman seorang anak muda dengan pengalaman orang yang terdahulu 'makan garam', sebuah menu bernama perjuangan. Belajar dari perjuangan bermakna merelakan diri untuk jatuh ke bawah di lembah berduri, terbang tinggi melangit angkasa membawa obor cita-cita perjuangan. Asam garamnya ada pada resah yang kerap menjengah, kekurangan yang dingin menghimpit, pengorbanan yang bertali arus, namun disebaliknya adalah ketenangan yang menyapa lembut, jiwa yang terhampar luas, semangat yang tak kunjung malap, tekad yang kukuh berdiri....


Betapa kuat daya dan usaha, namun sebuah perjalanan insan bernama murabbi hanya secebis yang mampu diungkapkan.


...terima kasih daun keladi, budi tuan kami semat di hatiFree Template Blogger collection template Hot Deals BERITA_wongANteng SEO theproperty-developer