Fiqh Pengorbanan?

Eidul Adha bertandang lagi..


Walaupun tidak semeriah Eidul Fitri, kebanyakkan tempat di Sabah meraikan kedatangan hari ini seadanya. Tadi saya melalui masjid UMS dan kelihatan disebelah tepi masjid ditambat beberapa ekor sapi yang akan menjadi korban pada esok hari.

Ditempat lain pun begitu juga, begitu jelas syiar syiar hari raya korban boleh dilihat. Bagaimana dengan matlamat dan tujuannya?..Apakah erti daripada korban itu mampu menjadi satu pengajaran terbesar kepada umat ini yang melalui hari-harinya dalam keadaan tenat?..kembalikah erti pengorbanan itu pada maksud asalnya dan pada keutamaanya?
Media Kita


PRK Batu Sapi Sapi dan HEMPAS pun sudah berlalu. Yang tinggal hanyalah basa basi berkenaan beberapa peranan jawatankuasa dan beberapa teknikaliti yang tidak sempurna perjalanannya. Saya yang diamanahkan untuk memegang unit media, sudah tentu merasa kekurangan yang amat jika dibandingkan dengan pihak lawan.


Sepanjang berada di perbatasan Batu Sapi, setiap hari saya membelek beberapa media kepunyaan Umno dan sebanyak itu juga kemahuan saya untuk menyaingi sekurang-kurangnya, memberikan respon kepada beberapa isu terpilih melalui terbitan video dan kenyataan akhbar. Sehingga ke detik terakhir PRK Batu Sapi, siaran media milik PAS masih ditahap yang begitu lemah.


Seorang penulis berita amatur yang baru mahu berjinak-jinak dengan asas-asas teknologi software yang pelbagai ragam dan kekuatan streamix yang kurang memberikan kelicinan siaran berita, semuanya menjadi penyumbang kepada apa yang kita hadapi pada hari ini....'mereka diluar sana masih belum mengenali siapa kita'.

Tak kenal maka tak undi!


Gambaran Sebenar

Fikiran saya melayang jauh ketika isu ini dibangkitkan semula oleh Tuan Guru Presiden PAS baru-baru ini.

Di meja muhasabah terdengar komen-komen ringkas, media kita kurang bla..bla...

Ulasan demi ulasan..seperti tiada penghujung. Ia mengingatkan saya beberapa projek media yang sudah terbengkalai.

Bukan soal idea ada atau tidak ada. Pergi jauh dari itu, dimanakah letak masalah sebenarnya?

Inilah dia penyakit turun temurun yang kerap berlaku dalam satu-satu keputusan yang dicapai iaitu tragedi 'lokus dalam dua matra'. Maksudnya, bila suatu idea beralih kepada bentuk tindakan selanjutnya, ia akhirnya akan kembali kepada seorang individu sahaja. Tenaga kerja yang tidak berkembang tidak selari dengan ruang kerja yang semakin bertambah.

Apakah penyelesaiannya?...saya ada pengalaman yang belum berjaya. Maka ada sebabnya saya kurang berceloteh untuk mencari sudut pandang yang baru yang mungkin lebih baik dari sekadar ulasan demi ulasan cuma.


Satu Kepada Dua...

Cabaran dalam menguruskan media kita itu cuma satu contoh sebenarnya untuk dijadikan kiasan kepada bentuk-bentuk cabaran yang lain.

Sejak itu kita mengakui bahawa media adalah sebahagian daripada perjuangan ini. Dan kehidupan ini adalah kembar kepada perjuangan. Kebiasaan Hidup kita lalui sehari-hari seperti sewa rumah, ansuran kereta, belanja dapur, belanja anak sekolah, pelaburan, sambung pelajaran, bertunang, bernikah, usrah, tamrin dan lain-lain adalah rutin dalam pengorbanan yang mesti dinilai semula letaknya dan keutamaannya.

Terlebih kita kurangkan sedikit, tersasar kita alih balik, tersalah kita perbetul semula, sesuai kita padankan, tak cukup kita tampal yang mana kurang. Ini antara proses yang saya cadangkan perlu ada untuk berusaha meletakkan bentuk pengorbanan itu pada kedudukannya.

Saya yakin masalah media ini bukan masalah sekitar meja mesyuarat sahaja atau cuma masalah organisasi. Jika setiap kita memberikan alasan yang sama iaitu kerana faktor rutin seharian, maka tidak ada sesiapa pun yang cuba untuk menyelesaikan masalah kerana tidakm mampu meletakkan bentuk-bentuk pengorbanan ditempat yang lebih utama.

Maka lihatlah sendiri, apakah yang terjadi jika masalah pokok cuba diselesaikan secara sipi-sipi?

Hujung nun diatas puncak, jika pengorbanan kepada perjuangan Islam ini yang kita pacakkan teratas sebagai visinya, saya yakin jaminan al Quran bahawa 'dunia ini yang akan mengikutimu', bukan sebaliknya.Saya bermula dengan diri sendiri...

Free Template Blogger collection template Hot Deals BERITA_wongANteng SEO theproperty-developer