Halusi Pendekatan

Berita berkenaan Faizal Julaili masuk UMNO bersama jawatan beliau sebagai Setiausaha AMK Negeri Sabah merangkap Ketua Pemuda PKR Bahagian Papar telah disanggah oleh Ketua Penerangan Sekretariat Pemuda Pakatan Rakyat Sabah, Sdr Zainuddin Hassan. Bacaan yang mudah bagi orang politik, tentunya kerana peralihan Faizal tersebut ada nilai 'melemahkan' imej Angkatan Muda Keadilan dan Pakatan Rakyat.


Saya terbayang-bayang masyarakat di bumi bawah bayu ini disaat deretan kes seperti Faizal ini semakin berjangkit. Saya cuba meletakkan diri di tempat mereka sebagai petani, nelayan, peniaga kecil-kecilan yang kedudukan paras kemiskinannya tercorot di Malaysia. Pendapatan mereka cukup-cukup saja untuk menyara makan minum hari-hari, sekolah anak-anak dan keperluan asas yang lain. Selebihnya, untuk hidup sebagai rakyat yang punya hak merasai kemajuan ekonomi negara ini adalah tanggungjawab pemimpin yang mereka lantik. Kan sudah 50 tahun merdeka!..Tapi YB nya lompat lagi, lompat lagi dan lompat sikatak lompat.


Apakandaya, mereka terpaksa juga memangkah YB tersebut walau hati sudah tidak mampu menahan sebak.


Sebaik saja berita berkenaan kemasukkan Faizal Julaili kedalam Umno tersiar dalam Sabah Times, saya menemani bro Lahirul tengah hari itu berkunjung ke pejabat bro Abdul Razak Jamil, Ketua Pemuda AMK Sabah. Saya kurang maklum apa yang dibincangkan memandangkan itu cuma pertemuan mahabbah yang singkat, jadi saya kena memandu kereta Bro Lahirul pusing-pusing Asia City supaya memudahkan perjalanan balik nanti. Asia City agak sesak ketika itu, hendak memarking kereta agak melecehkan.


Satu tapisan agaknya kepada PKR Sabah memandangkan selera masyarakat disini lebih kepada parti tersebut berbanding teman-temannya PAS dan DAP. Positif ke arah masa depan Pakatan Rakyat, boleh dikatakan PAS juga ada peluang yang cerah untuk sama-sama menyumbang disamping DAP yang ada tempatnya tersendiri dalam kedudukan kerusi pada hari ini. 41 kerusi muslim di Sabah yang akan menentukan keputusan Pilihanraya Umum, PAS mungkin cuma perlu memikirkan pendekatannya dalam suasana semangat kesukuan yang masih agak tebal sekarang ini.


Tidak mustahil, tapi yang menghairankan mengapa PAS hilang deposit di Merotai PRU-12 sebelum ini?..Adakah kerana faktor pendekatan yang masih perlu diperhalusi?..soalan tersebut dibangkitkan oleh orang lama USNO, Sdr Abdullah Sani ketika bersembang-sembang selama hampir 3 jam berkenaan perjalanan politik di Sabah. Rezki kami bertemu beliau, banyak sudut pandang yang memperkaya lagi apakah waqie' sebenar di Sabah. Kuncinya, dekati masyarakat, pesan beliau lagi.


Mengapa Mesti PAS


Pendekatan Kamera yang kabur, kopiah putih saya saja yang nampak


Selain PKR dan DAP, PAS boleh juga dikatakan sebagai penentu yang mencorak arah mana senario politik negara pada masa akan datang. Jika mahu dikatakan PAS cuma parti doktrin politik semata-mata, tidak ada bezanya dengan parti lain itu memang benar. Itu petanda, PAS memang berhasil meletakkan dirinya dalam waqie' dan realiti di Malaysia pada hari ini. Jika ada yang mahu mengatakan bahawa PAS menggunakan agama untuk cita-cita politiknya, silakan. Kalau tidak guna agama, nak guna apa? hanya agama boleh menyelamatkan manusia dunia dan akhirat.


Yang sebenarnya, PAS adalah sebuah gerakan Islam yang meletakkan undang-undang tertinggi iaitu al Quran dan Sunnah. Termaktub dalam perlembagaan PAS dan tidak ada lagi pertikaian. Mengapa dikatakan ia sebuah gerakan Islam atau Harakah Islamiyah?..kerana, sesiapa sahaja yang mengucap 2 kalimah syahada bermakna dia cuma ada satu identiti sahaja.


Identiti itu ialah "Ummatan Wahidah" iaitu ummat yang satu. Sejarah ummat yang satu ini begitu jelas tali menali sampai kepada Nabi Muhammad S.A.W dan Nabi-Nabi terdahulu. PAS dengan merujuk kepada sejarah Islam yang terbentang panjang ini berusaha mengembalikan semula seorang muslim kepada sejarahnya yang terkandung didalamnya cara berpolitik, cara berekonomi dan cara beribadah selepas ia terputus semasa kerajaan Turki Uthmaniah.


Bersilat dalam suasana perang politik pada hari ini, tidak semestinya PAS terbawa-bawa atau dilihat sama saja dengan lawannya. Masih lagi PAS dulu kini dan selamanya berpandukan kepada kaedah ilmu fiqh dan matlamat syariah untuk menentukan sempadan antara perkara dasar dan perkara cabang dalam ugama. Bagaimana strategi politik PAS selepas ini akan dilumati sebaik mungkin dalam lingkungan perbendaharaan ilmu dalam Islam yang luas, Insya Allah.


Apakah pula seruan PAS kepada non muslim?...Syariatullah menyatakan Islam ini 'rahmat kepada sekalian alam" yang diterjemahkan kepada "PAS 4 All". Cukup jelas dari posisi dasar dan matlamat yang ingin dibawa. Apa yang banyak menjadi pertikaian kepada PAS sebahagiannya dalam zon cabang iaitu soal pendekatan dalam warna dan rentak yang pelbagai masyarakat di Malaysia. Bukan mudah hendak mengekalkan dasar dan matlamat pada sama, pendekatan mesti menari mengikut rentak terkini.


Justeru, mengikut resmi Pilihanraya Umum, sesebuah parti dilihat baik atau tidak bergantung kepada pendekatannya dan inilah cabaran besar kepada PAS di Sabah khususnya. Merai suasana setempat disamping idealisme politik merentas masa jika dicantum menjadi dinamika pendekatan, sedang diperbaiki dari masa kesemasa oleh ahli-ahli PAS yang komited dan konsisten.

Free Template Blogger collection template Hot Deals BERITA_wongANteng SEO theproperty-developer

Berjiwa Besar

Merpati Sejoli..Abg Nas & Kak Iman


Selamat Hari Ulang Tahun Perkahwinan kali ke-4 buat abang Nas dan isteri tercintanya Kak Iman. Sepanjang usia perkahwinan keluarga ini telah dianugerahkan 2 orang cahaya mata sebagai penyeri dan khabarnya 'in progres' untuk cahaya mata yang ke-3...mudah-mudahan panjang umur, murah rezeki.


Begitu juga teman-teman seangkatan yang pernah hidup sebujang, tidur sekatil dan makan setalam yang khabarnya sudah sampai seru, selamat melangkah ke alaf baru.


Berkenaan abang Nas, rasanya ada persamaan yang saya berkongsi rasa yang sama dengan beliau. Menjadi seorang petugas sepenuh masa pada zaman penubuhan awal PAS di Sabah tentunya beliau melalui suasana yang begitu berbeza berbanding apa yang saya dan sahabat-sahabat lain lalui sekarang ini.


Ketika PAS masih terlalu asing, menjadi seorang petugas sepenuh masa bukanlah pilihan yang popular bagi sebahagian pemuda. Ketika nama PAS sudah disebut-sebut oleh orang-orang kampung di Sabah ini, masih lagi ada yang segan di panggil 'orang PAS'. Tambah lagi kalau anak harapan keluarganya bekerja dan berprogram untuk PAS, bukan saja mak bapaknya pening kepala, bakal mak mertuanya pun jeling semacam, tergaru-garu kepala. Jangan tepuk dahi sudah.


..asing, memang asing...


Namun, apa sebenarnya yang tidak akan dilalui oleh orang yang punya cita-cita atau jiwa yang besar?..Berdepan dengan musuh sudah semestinya. Dikhianati teman seperjuangan sudah ada terjadi di depan mata. Terasa kesunyian di jeriji penjara sudah banyak berlaku. Terasa kehilangan kerana tidak punya harta itu sudah lumrah. Terasa kerdil, terasa asing dan banyak lagi....


...bukan hal yang biasa-biasa semua itu. Semuanya jauh dari pandangan, malah jauh lebih sukar untuk di mengerti oleh orang kebanyakkan. Kalau mahu perjuangan itu mudah, tentunya Nabi kita Muhammad S.A.W lebih dahulu berdoa supaya Islam ini sekonyong-konyongnya diterima saja oleh orang-orang quraisy. Mudahnya...


Ah..baca sendirilah sejarah tentang tokoh-tokoh besar dunia, atau belek semula buku-buku motivasi tentang orang berjiwa besar. Kuncinya ialah perngorbanan semua. Tuntutan ini bukan kepada seorang dua, tetapi seramai mungkin. Mustahil tokoh-tokoh besar tersebut mampu bertahan tanpa pembantu-pembantu yang sentiasa sedia memberikan bantuan. Setiap orang paling kurang pun berdoalah dengan hati yang ikhlas di hujung solat kalian.Ya ALLAH, Ya Hayyu Ya Qayyum, Ya Zal Jalali Wal Ikram,

Satukanlah saf pejuang-pejuangmu di jalan Mu ya Allah. Kuatkanlah kaki-kaki mereka. Bantulah mereka dengan tentera-tentera yang KAU pernah turunkan di medan Badar pada masa dahulu, hantarkanlah angin taufan membantu mereka seperti KAU hantarkan ketika perang Khandaq, bantulah mereka dengan tentera-tentera tak terlihat seperti KAU lakukan ketika perang Hunain, jagalah mereka ya ALLAH, sebagaimana KAU menjaga tentera-tentera muslimin ketika Perang Mu’tah. Pertahankanlah mereka ya ALLAH, sebagaimana KAU menjaga RasulMu di medan Uhud.

Ya ALLAH, Ya ALLAH, Ya ALLAH,

Tangan kami pendek tak tercapai ke sana, tanganMu jugalah yang berada di atas kekuatan kesatuan mereka. Bantulah mereka saudara-saudara kami yang sedang berjuang itu ya ALLAH. Bantulah mereka Ya ALLAH.Free Template Blogger collection template Hot Deals BERITA_wongANteng SEO theproperty-developer