Bukan Benci

Memandangnya berulang kali pun tidak akan jemu-jemu. Pandanglah kesekian kalinya, bahkan hatimu bertambah tenang. Pandanglah lagi langit tuhan, tidak akan kau temui dimana-mana kecacatan.

Dari langit yang biru terbentang ke awan gemawan yang bergumpal indah, bawalah turun pandanganmu ke bumiNya pula. Sebaik-baik ciptaan dan paling menarik rasa kagum iaitu ciptaan bernama manusia.


Seni ciptaan tuhan yang maha halus, dijadikan manusia itu pelbagai rupa, bangsa dan suku-suku agar ia mudah dikenali. Tapi matlamat paling utama dijadikan-Nya perbezaan ini iaitu untuk saling kenal-mengenal, hormat menghormati.Bencikah saya?

Sejak berpijak di bumi Kota kinabalu atau dulu diberi nama jesselton ini, saya semakin banyak mengenal keunikan kehidupan yang menggambarkan perasaan dan pemikiran yang pelbagai.

Bermula dari Teluk Sepanggar ini, saya bukan sekadar melihat dan mendengar malah merasai keramahan budi dari perbezaan yang pelbagai ini. Ke Inanam sedikit disana ada orang kenamaan yang punya keluarga besar. Masyarakat disitu memanggilnya Ustaz Nahar.

Ian abar nei?... ayat sapaan yang biasa terdengar setiap kali bertemu sesama 'sama' atau Bajau. Walaupun berkulit 'sama', semangatnya tetap untuk Islam berdaulat. Kami meneladaninya.


Turun lagi ke sebelah Kionsom, jauh dihujung sebuah kampung orang Islam yang damai bernama Kg Kobuni.Tidak pernah saya dinilai dengan wang atau harta, asal makmurkan Kg kobuni dengan dakwah itu sudah lebih dari cukup. Ramah dan lembut orang-orang lama menjemput setiap kali saya bertandang, membuatkan saya terasa ingin kembali seperti selalu. Alang-alang berada di Kg. majoritinya Dusun, belajarlah bahasanya.

'Bah, mamanau okupo', setiap kali saya meminta diri. Baru sedikit yang saya tahu, 'aman-aman' di Kg Kobuni sudah cukup puas hati.


'bah, logot-logot kio' mereka membalas.


Bersebelahan Kionsom, tidak berapa jauh iaitu Kg Inanam Laut. Kampung bakal YB DUN Karambunai 5 tahun akan datang ..Jomo Sama?..ayat yang paling banyak disebut setiap kali bertemu adindaku Abdillah Matlin. Saya tidak perlu menjadi 'sama' atau bajau, cukup beliau sebagai cekgu 'sama' saya, Insya Allah beberapa purnama lagi saya akan bertazkirah dalam versi bajau pula...

semberen tu kawin ta dendo sama?, Abdillah suka sangat mengajukan soalan maut setiap kali hendak berpisah. Terkekeh-kekeh saya dibuatnya.


Turun ke Selatan sedikit sebelah Putatan, sahabat-sahabat yang terdiri daripada golongan Ansar & Muhajirin kebanyakkannya terdiri dari tenaga pengajar. Terlalu ramai kalau hendak disebut satu-satu. Antaranya yang banyak menyumbang dalam dakwah iaitu Cikgu Hamid and da geng. Orang lamanya seperti Ustaz Mad Suaid, Ustaz Azman dan lain-lain. Orang mudanya pula bersemangat berkaptenkan Ustaz Azman. Antaranya Ahmad Tariq and da geng. Juga anak tempatan yang mencuri tumpuan dan sedang meningkat naik iaitu Ustaz Akmal...Bilalah saya boleh menyapa Ustaz Akmal, 'Assalamualaikum YB'...


Turun lagi ke sebelah Papar, saya banyak mengenali sahabat-sahabat suku Brunei. Kerana agak kurang 'bekurapak'nya, saya selalu menyakat beliau. Zulzaim kuat keazaman orangnya. Seorang lagi, Naqibah yang cukup disegani diseluruh pelusuk buana ini(cewah), siapa lagi kalau bukan Kak Jannah...kalau bertandang ke rumah beliau beraya, biasakanlah yang muslimin menyahut bila di panggil 'Awang'. Jangan buat tak tahu pula. Itu panggilan mesra orang Brunei ba...auu..


Naik semula ke utara sebelah Tuaran, disana ada bintang bernama Fairuz Bend. Seluruh pelusuk Tuaran kenal akan beliau asbab trade mark 'anak cikgu ben'. Juga mutiara terpendam di Kg Sabandar dan senyuman tawadhuk orang tenghilan Kak Faridah and da geng. Ada saja program berbentuk pengisian ruh Islam untuk anak-anak tempatan di Masjid daerah Tuaran. Melihat mereka istiqomah berprogram, terasa saya masih kurang istiqomah, dan masi kurang keikhlasan berbanding mereka di sana...sleng 'sama' orang tenghilan lebih mudah dari sleng 'sama' kota belud. Itu yang banyak saya belajar dari Fairuz Ben dan Kak Faridah.


Huh, makin teruja saya belajar bahasa Bajau.


Naik lagi ke utara ke lembah berbukit-bukit yang dikatakan 'centre of politic' di sabah iaitu kota Belud, asal-usul suku 'sama'. Sejarahnya banyak tersimpan di dalam kotak memori orang tua-tua disini. Hendak mendapatkannya, kenalah merendah diri duduk lutut bertemu lutut mendengar secara manual. Kota Belud ini juga pernah menjadi saksi pengIslaman beramai-ramai di zaman Tun Mustapa.


Adakah PAS akan muncul lagi di kota Belud pada PRU-13? sejauh mana ukuran kemampuan berdasarkan kekuatan?, jawapannya ada pada Ustaz Mustaqim Aling sebagai terajunya dan di dokong oleh barisan muslimat seperti Kak Soraya, Kak Runa dan lain-lain. Atau masih menunggu seorang lagi bintang Kota Belud yang masih jauh perantauan iaitu Sdr Zulhilmee. Si Fauzi pun apa kurangnya...


"Zulhimee, pesorong kam"


Ke tengah Sabah, betul-betul dibawah Gunung Kinabalu sebuah lembah bernama Kundasang. Lebih kurang 45 minit dari Kota kinabalu jauhnya Kundasang, disana pun ada bintang yang sedang bersinar namanya Azizul Julirin. Sedikit masa lagi, UMNO disana akan tergugat. Cakap orang sebelah kundasang-ranau pula lebih pekat katanya dari mana-mana bahagian di Sabah. Sekali dengar macam pemidato bunyinya. Bagi kawan-kawan semenanjung yang kurang terdedah, mereka kata macam orang indonesia orang Sabah bercakap. Begitu baku dan menepati sebutan tatabahasa sebenarnya. Itulah kelebihannya.


Terus ke sebelah pantai timur iaitu Sandakan dan Tawau. Sleng disana agak berdendang sedikit. Bajau, Bugis, Sungai, Tidong contohnya, ada unsur emosi yang menonjol dalam pertuturan seharian mereka. Dulu di Tawau ada rancangan 3 bahasa, sekarang saya tidak pasti.Apa yang pasti, ia menggambarkan bertapa rukunnya ketiga-tiga suku tersebut dan suku-suku lain di sebelah pantai timur.


Walaupun sesetengah pemudanya mahir dengan sleng tawau, tapi belum tentu boleh berbalas cakap bugis dengan saya. Sayang, kan dakwah akan lebih berkembang dengan menjiwai bahasanya. Apa yang menarik perhatian, anak-anak mudanya lebih kedepan dan berani menggalas tanggungjawab dakwah walau dalam usia muda. Memang 'perform' kata orang sebelah sana. Generasi PERPPISnya sudah bertebaran menabur bakti.


* * *


Makmurnya berbilang-bilang rupa dan bangsa bila dipayungi Rahmat Allah s.w.t. Kacau bilau berpanjangan bila perbezaan ini dirempuh oleh politik tidak bertuhan.


Cukuplah sampai disini dulu. Cukuplah keunikan di Sabah ini yang memang tidak dapat dipisahkan dengan aura kesukuannya yang banyak membentuk perjalanan politiknya. Bukan benci pada lidah yang dianugerahkan fasih bertutur Bajau, Dusun, Kadazan dan sebagainya. Bukan juga benci kepada setiap pembela bahasa dari pupus atau pembela hak peribumi dari dirampas. Pilihan yang akan menentukan benar atau batilnya tindakan yang datang kemudian. Adakah ia alat atau matlamat?...Dalam soal ini Ilmuan Islam telah mewariskan perbendaharan fiqh yang luas sebagai jalan keluar. Selain ini, saya tidak pasti. Selalunya ia menjadi sempit apabila kuasa dan harta sudah digenggaman. Akhirnya yang sudah begitu dekat untuk dicapai malah semakin jauh dan sukar untuk di himpun semula.


Bersusah-susahlah agar Islam itu matlamat tertinggi, tidak ada yang tertinggi melainkan Islam!

Free Template Blogger collection template Hot Deals BERITA_wongANteng SEO theproperty-developer