Aidilfitri, fikrah yang kembali kepada fitrahMujur tuhan meluangkan untuk hambaNya satu masa untuk mereka menyuci diri. Dalam 12 bulan setahun yang kita lalui, ada satu bulan yang di khususkan untuk kita hambaNya mengaut sebanyak mungkin ganjaran disamping membetulkan semula sendi-sendi perjalanan ke kedudukan asalnya menuju fikrah yang fitrah.

Jika seorang insan yang dulunya berkuasa lalu menindas, kaya lalu enggan memberi, banyak kurniaan lalu enggan bersyukur, banyak peluang lalu pendengki, miskin lalu dipandang hina maka Ramadan ini adalah medan untuk meneutralkan semula antara tuntutan kepada Allah terhadap sesama manusia.

Jika tangan yang segan lalu ringan memberi, si miskin yang hina lalu dibantu makan minumnya, yang kaya merasa kekayaannya adalah milik Allah dan yang berkuasa takut amanah yang diberi lalu berlaku adil maka sudah tentu dialah orang yang paling layak meraikan kemenangan di Aidilfitri. Kebenaran ini tulus mulus, tiada dusta.

Namun kebenaran itulah jua yang mesti diteliti adanya dalam pelbagai warna dan makna. Ianya tetap satu walau dalam kerlipan kebenaran yang palsu dalam mangkuk fikrah insan. Tidakkah hairan orang pun sama memberi, sama berkorban, sama berjuang, sama terkorban di medan pertempuran dan sama meraikan hari kemenangan Aidilfitri, namun kosong maknanya disisi Allah s.w.t.


......mengapa?

Kerana 'kebenaran' yang dipegangnya itu kesannya tidak lain hanya menambah kecelaruan iman, menyiram subur assobiyah, mengukuhkan benteng nasionalisme dan menginstitusikan fikrah sekular. Dia kabur, tidak nampak dimana jatuh letak kesan 'kebenaran' yang di pegangnya. Maka jadilah kebenarannya itu menghancurkan dan mencerai beraikan kesatuan dan kemenangan umat Islam yang di jauh dihadapan walaupun janji Allah, kemenangan akan tiba jua.


...Membongkar pembohongan katanya, sebaliknya melemahkan umat Islam

...Membela bangsa katanya, sebaliknya memberi kekuatan kepada musuh Islam


Cukupkah dengan fikrah yang separuh masak itu, lalu tuan bergerak ke medan berkorban dan terkorban demi satu 'kebenaran'?

Jika tuan tidak kembalikan semua yang ada pada tuan tentang kehidupan ini kepada Rasulullah s.a.w, maka tidak akan ketemu apa dia 'kebenaran' yang satu itu. Keagungan Islam bukan terbit dari celah-celah perjuangan kemerdekaan tanah melayu atau sekadar menumpang di punggung sejarah kehebatan pahlawan-pahlawan satu-satu bangsa atau suku. Ia adalah mula dan matlamat tertinggi, roh dalam jasad perjuangan seorang yang bergelar muslim.


Sebelum jauh kaki melangkah, jernihkan fikrah kembali kepada fitrah di Aidilfitri yang muliaIklan RAYA PKNS


Saya cuba mengupload iklan ini tapi ada masalah. Satu iklan yang kreatif berbeza daripada iklan sebelum ini. Rupanya, disebalik kesedihan ibu-bapa yang menantikan satu kepulangan, ada pengorbanan seorang anak yang lebih besar untuk keluarganya...demi untuk diriku, dia, mereka, umat dan Dia yang Esa, maafkan anakmu bondaSelamat Hari Raya Aidilfitri Mulia, ampunkan salah dan silap


Free Template Blogger collection template Hot Deals BERITA_wongANteng SEO theproperty-developer