Hijau Mentah lagi Hingusan

Hijau Lagi Mentah


Menyentuh tentang orang-orang 'perjuangan', terasa seperti ada hantu-hantu yang membayangi setiap baris kata yang saya tulis. Sehingga saya asyik memerhati kiri dan kanan, sesekali menoleh ke belakang. Mana tidaknya, kalau individu atau gerombolan tersebut sudah tegar berdiri ditengah-tengah gelora ombak politik, masak pula dengan asam garam perjuangan berpuluh tahun.


Ia membawa saya terkenang, kisah anak muda bernama Ibrahim a.s


"Apa yang kau tahu anak muda!..sergah si bajingan kepada sang pendekar. Begitu saya terbayang kisah seorang anak muda yang masih hijau mentah, cuba mencampuri urusan orang tua seperti dalam filem kependekaran Indonesia dulu-dulu.


Nada yang sama ketika Nabi Ibrahim membawa paradigma tauhid kepada orang-orang 'perjuangan' ketika itu. Lalu dengan misai yang dipintal sampai ke hujung, melemparkan pandangan yang tajam menggoncang perasaan. Nabi Ibrahim dipandangnya kerdil sekerdil semut yang sekali tenyeh saja sudah hapus dari dunia ini.


Anak hingusan!!!...Nabi Ibrahim di perlekeh.


Bakar dia!!!..ha,ha,ha...


Mungkin kerana angkuh dengan dengan pengalaman dan kuasa yang dimiliki, tidak disedari bahawa bukan Nabi Ibrahim yang sengaja berani-berani mencabar orang-orang 'perjuangan' ini. Melainkan telah ada jaminan bahawa, kebenaran yang dibawa oleh Nabi Ibrahim dan nabi-nabi selepasnya adalah dari Yang Maha Esa, dan pertolongan berupa kemenangan bersama-sama pembawa panji kebenaran ini kelak.


Namun begitu bukan semua, orang-orang 'perjuangan' ini berkubur dengan nisan sukunya atau kebangsaannya. Ada yang tunduk dengan hujah dan pemikiran tauhid, tukar kapal lain agar destinasinya menuju ke akhirat yang abadi selamat aman dan makmur.


Pintu Yang Satu


Sukarnya membuat penilaian dalam dunia yang penuh aneka warna ini. Alangkah sukar pula untuk membuat pemisahan yang manakah batil, yang mana kebenaran. Sedar-sedar anda telah terjun ditengah-tengah gegak gempita peperangan. Mahu tidak mahu, anda juga mesti ikut sama berperang. Duduk saja-saja, anda akan mati sia-sia. Persoalannya, kamu berperang di pihak siapa?..


Ada yang mangajak anda, "sertailah kami, kami bukan siapa-siapa, darah keturunanmu juga"..ada yang bersorak, "mari bersama kami, kita kembalikan hak negeri kita". Ada yang berdiri di pentas politik, ada yang memilih jalan bersenjata. Tertarik juga dengan laungan Islam dari satu kumpulan, tapi warnanya menakutkan, 'biru' pekat mata penghuni neraka.


Kamu di pihak mana?


Jika langkah perjuangan mu baru bermula, masuklah dari satu pintu. Pintu itu, pintu yang satu dimana Nabi-nabi terdahulu dan orang-orang saleh masuk melaluinya. Pastikan pula keluar dari pintu yang satu juga.


Jika sudah terlanjur berada ditengah-tengah peperangan, ingat semula dari pintu yang mana satu kamu melangkah masuk. Pintu itu bukan pintu 'kebangsaan', bukan juga yang sewaktu dengannya walaupun indah belaka slogannya, mempersonakan mata memandangnya, jatuh hati melihatnya. Lalu keluarlah dari dunia ini dari pintu keluar yang satu itu, pintu dimana para Nabi-nabi dan orang soleh keluar melaluinya.


Pintu masuk itu ialah kalimah tauhid, tiada tuhan melainkan Allah, Muhammad itu pesuruhNya dan pintu keluar itu ialah pintu 'Husnul khatimah'. Dari pintu masuk itu sehingga ke pintu keluar itu, jalannya sangat jelas bagi orang yang ikhlas mahu menulusurinya. Carilah jalan yang lurus tersebut dan berjuanglah kerananya.


Jangan di sergah budak hingusan, jangan cemuh budak mentah kerana kebenaran yang dibawa. Kalau itu jalan yang lurus, serahkan dirimu...


Kepada orang-orang 'perjuangan' ini, mungkin tidak mampu saya mempersoalkan besarnya nilai perjuangan mereka ketika ini, cuma yang mampu sedikit nasihat dari anak muda yang hijau mentah, agar kita sama-sama bermula atau kembali ke pintu masuk yang sama dan keluar dari pintu yang satu juga.


Teruskan perjuangan!

Free Template Blogger collection template Hot Deals BERITA_wongANteng SEO theproperty-developer