Masih Ada Yang Sayang

Tidak sampai 3 hari hampir 5 buah negeri saya kunjungi. Peluang berjalan-jalan sebegini jarang-jarang muncul, hanya apabila Muktamar menjelang tiba sahaja barulah ada peluang.


"mai cek mai cek mai"...jalan punya jalan, pusing punya pusing, saya telahpun menjejakkan kaki di Negeri Kedah Jelapang Padi. Dalam kepala saya cuma satu saja, Radix Fried Chicken!


Ngeee..sentuhan pertama Radix Fried Chicken


...Memandangkan inilah kali pertama kami semua ( kecuali en. Roslan ) merasai nikmat sebenar Radix Fried Chicken yang digembar gemburkan oleh sahabat-sahabat dari Kedah, terlupa saya seketika nun jauh disana Gunung Kinabalu. Indah khabar, indah lagi rupanya Radix Fried Chicken. Mungkin kerana sentimen, pengasasnya merupakan seorang bekas ketua pemuda dan calon PAS yang kalah bertanding DUN, Radix F.C bersaiz mega combo menjadi pilihan. Jauhnya perjuangan kami untuk sampai ke Sg Petani ini, Radix Fried Chicken jadi 'ghanimahnya'.


..tak sayang lagi kah?


Begitulah agaknya soalan-soalan berunsur cemburu lauk-pauk di Sabah bila melihat saya asyik tersebut-sebut nama R.F.C..kesana-kemari asyik R.F.C saja...


Masih Ada Yang Sayang


Kita akan turun ke Sabah!...gemuruh suara bertakbir


Setelah melihat UMNO bersimpuh megah di persada politik Sabah dan Sarawak, kemenangan terasa dekat untuk digapai, tapi jauh untuk dicapai oleh Pakatan Rakyat. Mengapa baru sekarang ya?..ingat sudah tidak sayang lagi..

Ceroboh apa yang tidak dilakukan UMNO-BN di semenanjung, tidak dilakukan di Sabah!..Kalau mereka berani merampas kerajaan rakyat di Perak, ingat dulu mereka pernah rampas kerajaan PBS yang dipilih rakyat melalui saluran demokrasi


Cemar apa yang tidak dilakukan oleh UMNO-BN disemenanjung, tidak berlaku di Sabah!..kalau mereka berani mencemarkan demokrasi lalu membodohkan rakyat dengan manipulasi media, seolah-olah merekalah tuah rakyat Sabah pada setiap kali menjelang pilihanraya dengan atap-atap zink, kain pelikat dan wang kopi untuk orang kampung.


Ingat dulu, rakyat Sabah pernah mendahului kerana begitu berani menukar corak pemerintahan dengan begitu drastik. Tidak cukup USNO, naik Berjaya, tumbang PBS...kerana tuah UMNO-BN, rakyat Sabah hilang 'skill' mengubah pemerintah yang tidak ikut cakap rakyat. Akhirnya, rakyat Sabah ketinggalan 10 tahun kebelakang, kerana disengajakan begitu. Rampas tanah, rasuah, rompak harta kerajaan, kristianisasi tidak usah dibilang, cuma tiada siapa yang berani bongkar.


Sejak dulu lagi..kenapa baru sekarang?


Setelah jawapan kemenangan hanya tinggal Sabah dan Sarawak, baru teringat kami disini.Risaunya, macam sudah tiada yang sayang.


..Mujur Tuan Guru Presiden melurutkan kata-kata harapan cerah di dada kami semua.

"Tumpu Sabah dan Sarawak"..rupanya masih ada yang sayang...Free Template Blogger collection template Hot Deals BERITA_wongANteng SEO theproperty-developer