Aktivis Kampus Borneo; Idealis kepada Realis

Terlalu Idealis! kata sahabat saya, melihat situasi aktivis kampus yang ada di bumi borneo ini.


Ada perhatian yang perlu diberikan apabila ada pandangan mengatakan terlalu idealis itu sehingga jauh dari realiti yang sedang berlaku. Asasnya memang ada melalui pengalaman dan penelitian yang panjang.


Sementara itu, penerimaan aktivis kampus terhadap premis diatas seperti satu sekatan pula kepada kemajuan pemikiran dan semangat tulin yang sarat dengan keinginan untuk melihat perubahan. Mudahnya, mereka adalah mereka dan kita adalah kita sebagai reaksi tidak bersetuju. Mungkin begitu kesimpulannya.


Saya cuba untuk memahami situasi ini dari satu sudut yang lebih objektif agar membuahkan solusi yang boleh diguna pakai. Ini juga merupakan satu sarana agar apa yang telah terbina dikalangan aktivis kampus sehingga ke hari ini bukan untuk diruntuh kemudian dibina semula. Tidak begitu keadaannya, malah apa telah tersedia sekarang cuma perlu sedikit suntikan melalui 'world view' yang pelbagai.


Menyuntik Idealis

Mengambil petikan daripada apa yang dikatakan oleh Almarhum Dr. Fathi Yakan, pemuda seharusnya tidak mengharapkan perubahan berdasarkan apa yang ada sahaja, sebaliknya perubahan mestilah dicapai melalui apa yang seharusnya berlaku. Pencapaian yang dimaksudkan oleh beliau ini ada kaitannya dengan penggunaan maksimum darjah pemikiran yang melihat jauh kedepan.


Sebagai permulaan, saya mencadangkan wacana-wacana pemikiran tokoh-tokoh besar yang lebih serius bukan sekadar mengambil sepatah dua kata-kata semangat dari pembacaan yang ringan. Tanpa penelitian dan penghayatan kepada idea-idea yang dihidangkan melalui pembacaan atau perbincangan, agak sulit rasanya untuk melahirkan kepimpinan yang mampu membawa gagasan yang baik. kayu ukurnya, apakah penerimaan pelbagai lapisan terhadap idea yang dilontarkan?..atau sekadar ribut didalam cawan.


Melalui pemerhatian, aktiviti kemahasiswaan di semenanjung banyak memberikan pengaruh yang besar kepada arus perubahan di kampus-kampus sekitar Kota Kinabalu dan Labuan. Ini satu perkembangan yang baik dan perlu diteruskan dengan perkongsian yang lebih bijak. Saya mengatakan sedemikian kerana bimbang berlaku ketidak serasian antara idealis dan kemampuan untuk mendokong gagasan yang besar tanpa persediaan 'inside-out side'. Sebaliknya berlakulah 'blind spot' antara kaedah cuba jaya dan hentam sajalah.


Walaupun begitu, saya masih optimis bahawa idealisnya aktivis kampus-kampus Borneo sehingga ke hari ini masih perlu diberikan suntikan. Mengambil situasi Pakatan Rakyat ketika ini, begitu mengasak aktivis untuk menterjemahkan ide-ide keadilan Islam dalam bahasa demokrasi. Atau masih lagi 'bulat-bulat' dengan impian tertegaknya Negara Islam?...maaf kalau saya tersilap.


saya dan anda semua masih diatas cita-cita tertinggi iaitu Daulah Islamiyah.


Memahami Realiti

Memahami Idealis mungkin lebih mudah daripada menelaah realiti yang berlaku bagi sesetangah orang. Sebuah Idea yang besar benar-benar akan teruji keberkesanannya dalam lapangan yang sebenar. Saya yakin walaupun realiti ini apa yang biasa nampak di depan mata, namun ia masih kekal sebagai realiti semata-mata tanpa kajian yang lebih terperinci.


Pertama, realiti ketumbukan gerakan Mahasiswa yang sedia ada seperti GAMIS merupakan warisan gerakan Mahasiswa dekad-dekad 60-70 an yang banyak mencorak sedikit sebanyak hala tuju kepimpinan negara ini pada waktu itu. Pada tahap itu mahasiswa sudah mampu keluar dengan gagasan tersendiri dan sebagai entiti 'check and balance' pandangan mereka mengambil tempat dalam politik tanah air.


Kedua, faktor interaksi erat yang terjalin diantara aktivis mahasiswa dan tokoh-tokoh pemikir terkenal melengkapkan lagi keberkesanan para aktivis memahami realiti sekeliling. Tidak berapa lama sebelum kebangkitan mahasiswa, berdiri tokoh-tokoh pemikir Islam seperti Dr Burhanudin Al Helmi dan graduan-graduan Al Azhar yang terdedah dengan perkembangan gerakan Islam timur tengah. Sedikit sebanyak, faktor idea tokoh-tokoh ini larut dalam aktivitas mahasiswa dekad itu.


Ketiga, saya mahu membuat sedikit perbandingan dengan arus kebangkita mahasiswa di borneo. Mungkin kerana pembacaan saya yang masih kurang, maka saya gagal mengambil contoh-contoh dari sejarah. Sepanjang pembacaan, orientasi politik begitu mendominasi pencapaian negeri Sabah hingga ke hari ini. Barangkali ada benarnya bahawa kesedaran politik di Sabah 10 tahun keterbelakang berbading semenanjung, kerana intipatinya bukan 'politik nilai'.


Walaupun ada di gembar gemburkan rakyat sabah lebih 'advance' kerana berani menukar corak pemerintahannya, dari satu sudut, adakah ia lahir daripada perkembangan ilmu, atau pengaruh daripada tokoh-tokoh ilmuan yang terdekat. Jika disoroti semula, kita 'hanya ada' Tun Mustapha dan rakan-rakan seangkatan dengannya, dengan niat tidak hendak merendahkan siapa-siapa. Jika kesedaran Islam di Sabah menjadi kayu ukurnya, anda sendiri tahu jawapannya.


Setelah hampir 40 tahun, barulah ada satu universiti ditubuh di Sabah pada tahun 1994 jika tidak silap saya. Malang bagi mahasiswa ketika itu yang baru bertunas cara fikirnya, ruang yang sepatutnya terbuka untuk mereka turut sama memberikan pandangan telah ditutup rapat lama dulu oleh AUKU. Maka berlakulah apa yang terjadi, suara ke tiga yang seharusnya datang daripada kampus yang bukan dari sisi politik sempit, tidak kedengaran membela masyarakat .


Masih lagi isu-isu seperti isu agama, hak bumiputera, tanah dan kad pengenalan dimanipulasi untuk keuntungan politik dan jauh dari rasa peduli Mahasiswa...apakah idealisnya Mahasiswa mampu memberikan alternatif ke tiga terhadap isu-isu diatas?


Kesimpulan; rupa kepada makna

Saya membawakan beberapa penelitian diatas jauh sekali untuk merendahkan malah jauh sekali hendak membunuh semangat yang ada. Apa yang penting dalam perjalanan yang panjang bukan saja tahu persediaannya besar tetapi juga tahu bertindak dengan tepat.


Ya, memang teruja dengan gaya pidato kepimpinan GAMIS yang memukau atau selautan mahasiswa berdemonstrasi di jalanan. Sungguh teruja bukan?


Tidak salah mengambil semangat tersebut, tapi bukan secara simplistik. Perlu di tekankan disini, itu semua adalah rupa yang terhasil daripada apa yang telah saya sebutkan diatas; suasananya, budaya ilmunya, golongan pemikirnya dan sejarahnya. Inilah nilai yang memberi makna kepada rupa perjuangan Mahasiswa.


Lantas, adakah kita hanya mampu menjadi pelaku yang hanya memerhati dan menunggu perubahan berlaku di depan mata?....Saya percaya idealisnya mahasiswa kampus borneo ketika ini merupakan satu perkambangan yang cantik. Tinggal lagi sudut realistiknya yang masih banyak kelompangan yang perlu diperbaiki...


"Membumikan Pro Mahasiswa di Borneo".....saya begitu teruja mengikuti perkembangan realistiknya.

Free Template Blogger collection template Hot Deals BERITA_wongANteng SEO theproperty-developer

Bunyamin; Hatiku di Kelantan

Senyumnya, riak wajahnya, saya sudah tahu semuanya berjalan lancar. Sebelum itu lagi, tapi berita gembira melalui sms saja, tidak mampu memberikan gambaran sebenar.


..Alhamdulillah...Tahniah Sdr Bunyamin, walaupun agak terlambat sedikit mengucapkan tahniah.


Saya tahu sahabat saya seorang ini, duka pilunya seiring senyum dan gurau sendanya melalui perjalanan yang panjang ujian tuhan. Rasa apa yang terselit dibalik hatinya, juga ada pada saya.


Namun kali ini, saya tidak lagi dapat merasai apa yang baru dilaluinya. Ya, walaupun senyuman yang sama, saya tahu hanya mereka yang sudah sampai seru saja yang boleh berkongsi rasa yang sama. Ketika itu, siaplah saya yang akan menjadi mangsa buli orang yang dah kahwin.


Saat-saat bahagia, Bunyamin dan Isteri


"Lima tahun man menunggu!..tegas Bunyamin


"Iya Bun?, saya seakan - akan tidak percaya.


malam itu, saya tekun mendengar saat-saat lucu tapi mendebarkan majlis pernikahan yang saya kira berjaya meruntuhkan tembok mitos antara kelantan dan Sabahan. Sebelum ini ada sejarah, beberapa orang sahabat dari Sabah yang tidak sampai jodohnya dengan muslimat kelantan. Banyak sebabnya, tapi yang selalu menjadi alasan, "orang jauh" kata keluarga muslimat.


Oleh kerana sembang-sembang malam tersebut terlalu panjang, saya pun tidak bercadang menerbitkannya sepatah-sepatah dalam blog ini. Cuma saya katakan kepada beliau saya akan berikan tajuk yang sesuai. Banyak-banyak tajuk, inilah tajuk post yang beliau setuju sebagai mewakili kisah sebuah perjalanan jodoh yang panjang, penuh ujian kesabaran dan pengorbanan.


Lepas ini, ada 2,3 orang lagi yang akan menyusul..Tungguuuuuuu

Free Template Blogger collection template Hot Deals BERITA_wongANteng SEO theproperty-developer