Belajar Daripada Johor

Teluk Sepanggar dari puncak Keliangau


Hari raya ke-3 saya bertukar angin tiba-tiba. Mahu mendaki puncak keliangau yang terpendam sebelum ini muncul, menutup sekejap selera pergi beraya. Puncak ini boleh dilihat bermula dari sebelah Inanam sehingga ke Telipok.

Kalau anda mahu melihat hampir keseluruhan bumi Kota Kinabalu, saya syorkan dakilah puncak ini. Pada satu tempat, disebelah kiri nun jauh masih kelihatan lembah Lok Kawi dan terus mengunjur melintasi selat sepanggar sehinggalah masuk sedikit ke bahagian Tuaran di sebelah kanan. Dibelakang anda pula lembah-lembah yang masih segar, tidak pasti masuk daerah sebelah mana.

Saya mengambil tempat yang sesuai di satu tebing, sambil bayu merangkak-rangkak melurutkan kesejukan. Sejuknya pun seperti dibahagian bumi yang tinggi seperti Kundasang. Sejuk yang mengingatkan saya kepada abang Khairul Faizi, setiusaha DPP Pusat ketika ini. Ketika kereta yang kami naiki memanjat-manjat ke kundasang, beliau terkesima melihat kabus dikiri-kanan dan depan sepanjang perjalanan. Kami singga sekejap di Masjid Kundasang untuk menunaikan solat. Udara disini macam pakai air-cond katanya, sejuk!


Jiwa besar hanya akan disambut oleh mereka yang berjiwa besar juga


Kami dalam perjalanan ke Sandakan.....Belajar dari Johor

Johor adalah kubu terkuat Umno di dunia kata ramai sahabat-sahabat saya. Tapi kini tidak lagi. Kubu itu akhirnya tembus juga oleh 2 Dun yang dimiliki oleh PR. Maknanya, PR Johor berjaya menidakkan kata-kata keramat itu. Sabah deposit tetap Umno-Bn isytihar Khairy Jamaludin suatu ketika dulu. Apakah PR berjaya menidakkan kalungan penghargaan tersebut yang dikurniakan oleh Umno-Bn?

Panjang perbualan kami menuju sandakan, sepanjang perjalanan itu jugalah. Johor sangat berbangga kerana mempunyai pemuda seperti YB Salahuddin Ayub, Mazlan Aliman dan Khairul Faizi sendiri. YB Salahudin dan Sdr Mazlan Aliman adalah bekas ketua pemuda PAS Johor dan jawatan itu batonnya disambut oleh Khairul Faizi. Semuanya 'Full Time' parti.

Saya pasti, antara sumbangan terbesar kemenangan di 2 Dun tersebut merupakan hasil keringat dan pengorbanan beberapa orang petugas sepenuh masa yang diketuai sendiri oleh Khairul Faizi. Melalui gerak kerja yang dikongsi bersama sepanjang perjalanan, adalah mustahil kerja yang begitu banyak dan memerlukan fokus boleh dilaksanakan oleh mereka yang ada fokus lain pula.

Jemputan Khairul Faizi ke program juga atas alasan situasi di Johor dan di Sabah banyak persamaannya. Dengan harapan perkongsian pada persamaan yang banyak itu, ada kata kunci kepada berjayanya projek anak sulung pertama PAS di Sabah.

Selain daripada persamaan gerak kerja, juga lembut dilihat dari sudut tukang ceramahnya. Khabarnya tukang ceramah sebelah kelantan dan kedah yang keras-keras, tidak sesuai di bawa masuk ke Johor. Nak ceramah, biarlah ada unsur belaian, ala-ala kasih sayang ..hehe, tercuit juga hati saya.


PAS Sabah Mahu Menang?

Menyambung komentar dari suara anak muda di nurilhakim.blogspot, menyentap seketika rasa selesa dengan apa yang ada apabila perbandingan dibuat kepada mubaligh kristian yang lebih dan seakan sentiasa terkedepan tindakan dakyahnya.


Surau Kg Pinawantai, Ranau?...Dimana sang kaki usrah?


Melalui maklumat yang diperolehi dari figura seperti Ust. Nicholas, darilah jutawannya yang menyumbang sehinggalah misionari yang turun sendiri ke medan dakyah, masing-masing berjaya melihat visi yang sama. Kita membahasakannya sebagai 'wehdatul fikr'. Entah sistem tarbiah apa sebenarnya yang kita boleh belajar dari mereka, sehingga mereka lebih efektif dari sudut kesatuan pemikiran.

Atau kah kita masih bertengkar di ruang wehdatul amal sehingga sebiji van dakwah kita berselisih dengan lori-lori bantuan dari misionari?..competend kah itu?..oh, dimanakah rasa cemburu itu?!

Jangan Sarawak tambah satu kerusi lagi, kita di Sabah masih dengan alasan yang 'intelektual'.

Mungkin kita semua boleh bersetuju perlunya 'Full Time' parti ini diperkasakan sekurang-kurangnya dalam kadar yang paling minimum. Kata Ustaz Nasarudin Tantawi, 'kita pun makan nasi juga, bukan makan batu' secara berseloroh.

Sepanjang dua hari program itu, saya membuat kesimpulan bahawa kita di Sabah tidak kurang juga perancangannya untuk melonjak ke tahap yang lebih baik. Namun ditengah-tengah perjalanan mencapai objektif tersebut saya bimbang berlaku ketirisan yang tidak disedari dan hasil yang kita mahu masih jauh dari sasaran.

Kebimbangan saya ini mungkin benar apabila ketirisan ini berlaku kepada pekerja kerajaan yang ramai atau apa jua yang memudahkan gerak kerja untuk ditangguh dengan begitu mudah dan diterima ramai orang walaupun tidak semua. Sifir ini mudah saja, andai kata saudara masuk bertugas seperti biasa tetapi punch card di pejabat PAS setiap hari contohnya, tentu hasilnya berbeza berbanding kerja sambilan diluar untuk sekadar memenuhi masa terluang yang ada.

Seperkara lagi jika kita mahu dan mempunyai perancangan untuk memperkasakan Full Time parti, jangalah beliau sahaja yang perlu berjiwa besar. Yang merancang, yang mengeluarkan idea dan yang berada disekitarnya juga perlu berjiwa besar pada kelebihan masing-masing. Tidak semua orang mampu ber 'full time'.

Intipati kepada semua apa yang kita bincang dari minit mesyuarat ke minit mesyuarat ialah pelaksanaan yang berfokus yang kelebihan itu ada pada petugas sepenuh masa. Bersama dengan itu, ini tidak bermakna situasi ini sama sahaja dengan seorang 'office boy'. Ingat, orang yang boleh melepaskan kesenangan didepan mata lalu terjun ke medan pengorbanan hanyalah orang yang keras hati. Jadi, toleransilah.

Cadangan pemerkasaan pekerja sepenuh masa diatas saya rasa cukup dengan rasa tanggungjawab. Saya berkongsi melalui pengalaman organisasi yang lebih lama di Sabah dan dari abang khairul faizi sendiri, menyumbang 2 kerusi Dun di Johor. Jika ada generasi akan datang masih acuh tak acuh perkara ini, tunggulah pisang berbuah dua kali. Teruskan menghabiskan masa mengulangi benda yang sama bersama alasan yang 'intelektual'...

Salah satu sedutan sembang kami..

"Syeikh, ana takde kerja apa-apa, kalau ana habis duit ana bagitau sahabat-sahabat dan terus diorang bank in"..Begitulah cara beliau meneruskankehidupan sehari-hari. Manusia biasa jangan dimalaikatkan, seperti mana resolusi yang sudah-sudah,bertimbun-timbun!Jadi, anda mahu menang?

Free Template Blogger collection template Hot Deals BERITA_wongANteng SEO theproperty-developer