Fenomena Hisamudin SulaimanSaya rasa tidak keterlaluan jika saya beranggapan sedemikian. Beliau ialah YDP Pensiangan sekarang ini dan keberadaan Hisamudin jauh di pedalaman Sabah itu ada sesuatu yang boleh di kaji semula.

Sebelum ini, majoriti aktivtis Islam di Sabah melihat bahawa dengan faktor kefahaman agama yang masih keterbelakang masyarakat di Sabah, adalah begitu sukar untuk mencampakkan politik Islam itu sebagai salah satu produk di pentas politik negeri ini.

5 tahun kebelakang, mengimbau kembali sebelum era Pakatan Rakyat ya'ni persefahaman politik antara parti-parti pembangkang, aktivis Islam Sabah ada jurang dengan aktivis-aktivis Sabahan samada yang muslim atau non muslim.

Keyakinan bahawa Sabah belum sampai masa untuk politik Islam masih begitu menebal ditambah dengan prasarana pendidikan yang agak mundur di Sabah ini. Tentunya persoalan yang sering terpacul iaitu, kalau mereka tidak faham Islam, bagaimana hendak faham politik Islam?. Institusi Islam pun masih terhad perlaksanaanya, ditambah lagi dengan ketidakwujudan sistem pondok seperti di semenanjung.


Hal ini menjadi sebab mengapa kekuatan pemuda Islam ketika itu ditumpu kepada penyebaran dakwah. Bukan tidak ada aksi pemuda di pentas politik, cuma masih tidak berlaku ditahap yang ada sekarang ini.

Pasca Pakatan Rakyat, perubahan itu nampak begitu ketara dan agak menyebelahi PAS dari sudut membuka hubungannya dengan sesiapa sahaja yang mempunyai matlamat yang sama. Termasuklah, aktivis pemuda di Sabah yang begitu mendapat manfaat yang banyak hasil dari muafakat ini.

Akhirnya, mentaliti bahawa politik Islam belum boleh diterima dipecahkan temboknya oleh seorang muhajirin yang bernama Hisamudin Sulaiman. Seorang muhajirin ya, bukan anak tempatan. Bagaimana boleh sentimen perkauman dan sentimen sabahan vs semenanjung
ditembusi oleh aksi dan pemikiran beliau?..ini adalah satu fenomena, ketika anak tempatan sendiri tidak yakin, orang kampung mereka boleh menerima politik Islam!

Lihat ke Pensiangan sana, ceramah PAS sudah boleh diterima dan bendera PAS sudah boleh berkibar di pelusuk kampung tanda sokongan. Tidak pernah terjangkau akal, proses penerimaan politik Islam oleh masyarakat di Sabah berlaku begitu cepat, lebih awal dari yang dijangkakan.


Sekarang ini, bukan lagi soal tubuh badan Hisamudin Sulaiman. Soalnya sekarang, kalau bukan cita-cita besarnya (Idealis), mungkin beliau juga diantara beribu aktivis Islam yang percaya dan masih berpegang dengan mentaliti yang sama. Kecilkah soal idealis ini? hingga beliau sudah mampu dan bersedia untuk menawan perlimen pensiangan?..mungkin juga idealis ini kelihatan tidak ada apa-apa jika tidak 'bekerja' untuk me realisasikaan setiap cita dan impian.

Katakan pada saya, jika ini bukan soal Idealis, tunjukkan saya usrah mana, cawangan mana, DUN mana dan Parlimen mana yang mahu anda mahu buka dan tandingi PRU-13 ini?

..Dan tanyalah pada Hisamudin sendiri, masihkah beliau bersama, setia dan wala' pada kepimpinan parti?...

Ya, itulah jawapannya untuk anak muda yang sedang mekar berkobar semangat juangnya. Iya mengambil dan mempelajari sejarah yang lalu, dan menjadikannya inspirasi untuk melakukan perubahan masa depan. Idealis kepada realis, adalah kunci perubahan. Hilang salah satu darinya, maka tempanglah kebangkitan anak muda.

Free Template Blogger collection template Hot Deals BERITA_wongANteng SEO theproperty-developer