Tidak Seperti Lafaz Tuan

Tergerak pula hati untuk menuangkan apa yang terlintas, ketika terdengar satu wirid yang maknanya cukup indah. Mencuba menghayati perasaan si pencipta wirid itu, seorang ulama tersohor dengan membacanya...


Teruskan...

Lafazkan wirid itu
Seperti dalamnya lafaz tuan
Yang terbit dari bejana kalbu
Basah dengan getaran rasa
Cinta dan rindu
Pada khaliknya dan kekasih agungnya

Teruskan...

Lafazkan wirid itu
Sedalam rasa yang bisa
Walau tidak tercapai olehku
Maqam hati yang tiada cela

Walau ku cuba
Dalam doa terus mengadu
Dalam sujud sedalam rasa
Dalam fikir selemahnya aku
Dalam pandangan Dia segala

Namun tak termampu
Mencapai kalian dalam cahaya
Ma'rifat kurnian Tuhan mu
Duhai para solihin ikutan semua

Masih terasa jauhnya
Mendaki tuan dipuncak mujahadah nafsu
Walau dihampar putus asa
Dihambat dosa jalan menujumu
Namun kerana alpa
Aku terus mengintai rasa
kerna ku tahu bahagia itu
Hembusan ketenangan Dari-Nya

Ku cuba terus mencuba
Mengalun wirid juga sepertimu
Biar jauh dilapis hijab-Nya
Biar perasaan itu cuma palsu
Biarkan itu semua
Kerana ku tahu
Dia maha kurnia
Pada saat ini apa yang ku mahu

Free Template Blogger collection template Hot Deals BERITA_wongANteng SEO theproperty-developer

Langkah Bermula Akademi Siasah Tun Datu MustafaAlhamdulillah, Wacana Rakyat selesai..

Wacana Rakyat adalah antara beberapa pengisian yang menjadi program bersiri untuk mencapai misinya. Jadi, saya berharap ia bukan sekadar program yang kita hadiri sebelum ini.

Secara sedarnya, memang kita telahpun menghadiri banyak program yang berbentuk pemantapan kefahaman, tetapi saya dan sahabat-sahabat yang lain insaf akan betapa perlunya agar setiap program ini disusun dan dirangkum kepada suatu yang ber'visi' sifatnya.

Ia bermula dengan begitu emosi, apabila penangkapan Ketua Pemuda PAS Sabah, sdr Lahirul Latigu hanya kerana sentimen anti-BERSIH yang tidak berasas. Pada jangka masa 5 tahun akan datang, saya dapat melihat sedikit sebanyak gambaran bagaimana landskap lapangan tempur siasah pemuda di Sabah ketika itu. Hal ini menyuntik insaf agar menyusun idea-idea untuk diterjemahkan kepada bentuk realiti.

Pada masa sama, Bro Saifuddin dan Sdr Abdillah ada melontarkan pandangan yang serupa iaitu untuk membentuk satu institusi siasah yang bertujuan melahirkan pemimpin-pemimpin muda masa depan yang bijak caturan siasahnya.

Cetusan ini belum lahir sebagai sebuah dokumentasi yang boleh dibelek dari awal hingga akhir perinciannya. Sebagai langkah awal ini, kami menghimpun idea dan pandangan serantak dengan pelaksanaan yang difikirkan sesuai dengan visinya. Sedikit demi sedikit, keadaan ini akan tercantum satu persatu dan menjadi lebih tersusun pada fasa-fasa berikutnya.


Proses ini adalah proses 'up to date' kepimpinan di peringkat negeri, kawasan sampailah ke peringkat cawangan dalam mendepani cabaran semasa dan akan datang. Walaupun jangkauannya masih sangat luas dan nampak diawangan, saya yakin proses seterusnya akan disempurnakan oleh generasi akan datang. Yang penting, kita sudah bermula.

Cabaran pemuda hari ini adalah tempias cabaran pada masa akan datang. Saya menyimpulkannya kepada 2 perkara berikut iaitu :

1)Cabaran berbentuk perbezaan fikrah
2)Cabaran berbentuk Taktikal

Cabaran pertama, ia melihat bagaimana kita me respon terhadap isu-isu pemikiran samada perbezaan sesama fikrah mahupun teman-teman dalam Pakatan Rakyat Sabah. Sentimen kaum, agama dan 'semenanjung vs sabahan' adalah beberapa isu yang memerlukan penyelesaian yang berbeza secara tepat. Ia juga melibatkan perbezaan se fikrah kita dalam menafsir tindakan terbaik bukan dengan tindakan 'orientasi label'. Kita cuba memanfaatkan peluang secara optimal dan mengurangkan risiko dalam semua keadaan.

Cabaran kedua, bagaimana tindakan yang perlu diambil mengikut prosedur perlembagaan dan undang-undang negara ini dan perlembagaan negeri yang begitu rumit dan unik. Kita tidak dapat mengelak daripada menghalusi setiap akta dan ordinan mahupun sejarah yang membentuk sesebuah insitusi undang-undang. Justeru, kefahaman perlu dibina dengan lebih mantap lagi supaya setiap tindakan adalah satu 'mile age' politik yang melonjak pemuda ke hadapan.

Hari ini kita di hidangkan dengan pelbagai permasalahan dan saya berharap pada keesokkan harinya kita menyediakan plan yang lebih objektif langkah penyelesaiannya. Kerana saya percaya, setiap ujian selain sekadar ujian, ia adalah peluang untuk kita lebih baik pada hari-hari seterusnya.

Walaupun masih bertatih dan merangkak, Insya Allah bak kata iklan Milo tak silap saya, kita semua akan membesar dengan kuat dan sihat...alamilah

Free Template Blogger collection template Hot Deals BERITA_wongANteng SEO theproperty-developer