Tercicir Yang Dikendong?

Retreat Pemuda


Cabaran seterusnya yang mesti didepani iaitu bagaimana menarik sokongan pengundi muda yang mewakili iklim baru politik negara ini. Pengundi saluran 4 ini jika tidak silap saya, agak rasional dalam menentukan isu yang timbul. Cumanya, kesedaran untuk terlibat secara langsung sebagai rakyat yang mempunyai hak untuk menentukan siapa kepimpinan yang akan menerajui negara ini masih mendapat sambutan yang hambar, sedangkan keputusan ditangan mereka. Ramai dikalangan mereka belum mendaftar sebagai pengundi!


Jika anda dapat berkongsi betapa orang muda seperti saya, letih berdepan dengan ketegaran orang-orang lama berpegang dengan prinsip politiknya!


..."Kalau bukan anak tempatan, jangan harap kau boleh menang"..lagi..."kalau bukan suku si anu, jangan harap orang kampung bagi undi"...yang disalahkan merampas tanah, merampas hak ialah suku itu, suku ini. Pemimpin atau parti yang terang-terang melakukan jenayah sivil dan aqidah sejak turun temurun jarang pula disebut-sebut. Umpan yang sama terus ditelan walaupun terpaksa memberi umpan yang sama kepada sanak saudara sendiri.


Pengundi muda, mungkin kerana pergaulannya sudah agak terbuka yang jauh dari batas kedaerahan atau kenegeriannya maka menjadi faktor kepada terbukannya minda untuk menilai tidak dari satu sudut sahaja. Tugas untuk menerangkan tentunya lebih mudah kerana kelompok ini bergerak seiring perkembangan isu. Saya yakin idea rentas kepartian ini lebih mudah diserap oleh kelompok ini dan PR jika terkedepan mengambil langkah membuka meja pendaftaran sudah tentu memberikan pulangan yang lumayan.


Saya juga masih mencari-cari gambaran yang tepat perbezaan waqie antara semenanjung dan sabah dari sudut sosiopolitiknya walaupun kedua-duanya berkongsi terma yang sama. Terma 'Penerimaan' PAS dalam lingkungan melayunya dan Sabahannya sekali lagi dipertikaikan keabsahannya setelah jauh melangkah melintasi sempadan kepartian. Tercicirkah yang dikendong?


Budaya dan Politik setempat sememangnya mempunyai kaitan yang sangat kuat. Mengabaikan perkaitan antara keduanya bakal mengundang penolakan kepada aktiviti dakwah. Saya mendapat banyak info yang menarik terhadap penerimaan PAS di Sabah melalui Facebook dan juga maklumat yang diperolehi dari PAS Kawasan Keningau. Isu tahap penerimaan tersebut biasanya terbahagi kepada dua iaitu penerimaan oleh pemimpin tempatan dan penerimaan dikalangan masyarakat tempatan. Memahamkan pemimpin tempatan perlu memfokus kepada meruntuhkan tembok 'PAS adalah parti semenanjung'. Memahamkan masyarakat tempatan biasanya tidak secerewet pemimpinnya. Cuma tunjukkan akhlak seorang muslim. Satu kredit juga jika boleh berbahasa tempatan. Antara perkara yang paling mendapat sambutan iaitu kuliah di surau-surau.


Dari sudut isu, perkara ini agak kritikal untuk disentuh memandangkan jalur sejarah Sabah yang ada sedikit kelainan. Isu tanah, PTI, Kad Pengenalan dan pelbagai lagi isu tidak boleh dilempar begitu sahaja ketengah sepertimana yang berlaku disemenanjung. Oleh kerana sentimen kesukuan, agama, nasionalisme yang bercampur seperti rojak memungkinkan serangan politik secara langsung dibimbangi tidak memberi kredit kepada 'first empression' agenda penyatuan perjuangan umat Islam. Malah dirisaukan akan lebih kelihatan senada pula dengan beberapa pihak yang tidak bertanggungjawab. Seiring dengan isu, langkah panjang dan persiapan yang mapan perlu dimulai melibatkan para sarjana atau golongan yang berpendidikan untuk mengikat kembali pemikiran masyarakat kepada faktor ilmu. Hanya dengan cara ini, isu di Sabah ini dapat dirangkul kemas oleh pejuang-pejuang Islam. Pendidikan agama dan memahami sejarah Islam di Sabah adalah asas untuk menjawab kepada isu yang wujud sekarang ini.


Membaca sejarah Baginda Sultan Muhammad Al Fateh, persiapan kita masih terlalu jauh lagi

..Bukan pada semangat saja

..Bukan pada material saja

..Tapi lihat dunia yang melekat di hati


Semoga Ramadhan ini memberi tunjang kekuatan yang hilang dari kita..titipan doa dari kalian
Free Template Blogger collection template Hot Deals BERITA_wongANteng SEO theproperty-developer