Melangkah Menuju Kemenangan'Melangkah menuju kemenangan'...Inilah slogannya yang menggegar. Gambaran besar kepada cita-cita pemuda untuk mengangkat tinggi perjuangan Islam di persada politik negeri Sabah. Slogan ini juga adalah garis panduan kepada gerak kerja pemuda pada fasa seterusnya.

....Saya tiba agak lewat kali ini ke muktamar Pemuda Negeri. Semalaman saya menemani rombongan dari kerajaan negeri kedah, menjadi pemandu pelancong sekitar kundasang-ranau.

Niat untuk mencoret dalam blog yang sudah bersarang labah-labah ini, akhirnya tercapai juga. Mungkin tak sempat-sempat kerana tugasan sebagai mudir muda yang masih setahun jagung, namun sudah ditaklif dengan amanah yang sangat mencabar...ada sahabat berkata, 'jarang betul ada mudir yang masih muda macam kamu. biasanya tua-tua tu baru jadi mudir'..

Tahniah Pemuda!

Sebelum membaca isi ucaptama Ketua Pemuda, Sdr Lahirul Latigu, saya sememangnya sudah berpuas hati dengan pencapaian pemuda ketika ini. Tidak lagi sibuk mencari kesalahan ejaan atau hal-hal yang remeh walaupun ianya penting, tetapi yang lebih bermakna iaitu saf pemuda ketika ini telah mencapai dan menepati komitmen kepada rakyat seperti keputusan semua dalam muktamar sesi lepas.

Ucaptama kali ini hanyalah pengabsahan kepada pencapaian pemuda sebelum tibanya muktamar. Antara pencapaian yang saya maksudkan iaitu kita telah berjaya meletakkan nama Pemuda PAS itu sendiri sebaris dengan teman-teman Pakatan yang lain. Kita juga diberi kepercayaan untuk memimpin Pemuda Pakatan pada sesi kali ini. Selangkah lagi, pemuda PAS membuka dan melebar perjuangan. Menjawab dan menghapus persoalan dan kesangsian.

Masyarakat Sabah sudah melihat dan yakin bahawa Pemuda PAS adalah pilihan rakyat untuk mendokong aspirasi negeri ini, kerana penglibatan pemuda yang tidak berbelah bagi dalam pelbagai isu yang melibatkan kepentingan rakyat negeri ini. Tahniah Pemuda Negeri!

Luar & Dalam

Tidak mahu selesa dengan apa yang ada, saya fikir pemuda perlu melihat secara lebih halus dan objektif perancangan seterusnya. Ya, kita berjaya mengangkat nama Pemuda diluar sana, apakah mobilasi organisasi dalaman juga turut maju kehadapan mencapai objektif masing-masing?. Jangan hanya bersandar kepada 'untung' ketua pemuda sahaja. Kita adalah sebuah organisasi, bukan individu tertentu. Kita tidak seharusnya hanya bertumpu kepada isu populis, tetapi juga isu-isu yang berbentuk pendidikan dan kebajikan yang tidak mengabaikan kepentingan semua rakyat.

Kebangkitan Anak Muda Sabahan

Antara isu yang juga seharusnya diberi perhatian iaitu kebangkitan anak muda Sabahan. Biarlah saya 'penat' dengan kerenah orang-orang lama, yang penting jangan kita terlepas golongan mudanya. Kerana terbukti disepanjang zaman bahawa golongan muda inilah yang mendokong 'perubahan'.

Saya menghormati keputusan perwakilan berkenaan apa juga langkah yang telah diputuskan. Lontaran pandangan ini, hanyalah sekadar alternatif jika pun ada manfaatnya. Bicara soal ini, saya masih ingat kepimpinan pemuda yang lepas, saya sebagai ahli merasa bahawa idea saya dan semangat saya, ada tempatnya untuk disalurkan dalam gerak kerja kepemudaan.

Keberadaan saya disambut. Kemahuan saya ada ruang dan peluangnya. Maka saya merasakan pemuda adalah medan terbaik untuk saya. Disamping mara kehadapan, langkah sumbing saya diperbetul. Tawaran sebegini sesuai dan kena pada masa dan tempatnya. Sekarang terpulang kepada saf pemuda saat ini samada melihat dengan cara apa kebangkitan anak muda sabahan pada hari ini. Adakah sebagai pembantu atau sebagai saingan? ..Lihatlah jauh kehadapan dalam membina generasi pelapis, bimbing dan salurkan bakat mereka. Hentikanlah perang dalam cawan. Kita adalah satu ketumbukan mata rantai perjuangan Nabi S.A.W.

Ilmu & Pemuda

Sebagai ingatan cuma, pemuda dan ilmu seperti yang mana yang seharusnya punyai kaitan yang sangat kuat. Apakah yang mampu diberikan jika kita tidak mempunyai apa-apa? malah sebagai pendokong gerakan Islam wajiblah berilmu sebelum turun ke medan perjuangan. Agar lebih bersemarak selepas ini, pemuda hendaklah mengeluarkan arahan secara terus kepada semua ahli agar turun 'berdemo' di tempat-tempat kuliah ilmu. Tambah lagi kita di Sabah ini, 'jarang-jarang' ada kuliah ilmu. Tapi bila sudah ada, ulama-ulama tersohor yang datang pemuda pula yang 'jarang-jarang' kelihatan. Mungkin sangkaan saya tidak tepat. Walaubagaimanapun, jadikanlah ia sebagai sekadar peringatan.

Terus Melangkah!

Kembali kepada apa yang telah digariskan oleh Ketua Pemuda. Beliau memberikan keyakinan bahawa pemuda akan terus membawa panji aspirasi rakyat Sabah. Komitmen dan azam Ketua Pemuda ini mestilah disambut dengan penuh penghayatan oleh semua perwakilan. Kembalilah ke kawasan masing-masing dan bekerja untuk melaksanakan apa yang telah ditaklifkan sebagai pendokong gerakan Islam. Takbir!!!

Free Template Blogger collection template Hot Deals BERITA_wongANteng SEO theproperty-developer