Apa Tawaran PR Sabah?Konvensyen Pakatan Rakyat ke-2 yang baru sudah yang diadakan di Pulau Pinang, mengangkat satu lagi tema berat yang mesti menjadi matlamat bersama penggerak-penggerak Pakatan Rakyat. 'Ubah sekarang, Selamatkan Malaysia'

Seperti juga disemenanjung, kita mahu Pakatan Rakyat di Sabah juga menjalin persefahaman yang lebih mantap. Apa yang jelas dari sudut garis dasar gagasan yang ingin ditampilkan kepada rakyat, belum ada satu rangka yang betul-betul membezakan dari apa yang ada sekarang oleh BN.

Dengan suasana 'mood' rakyat Sabah yang sudah berani mempersoalkan hak yang seharusnya mereka punyai, pada masa sama Pakatan Rakyat Sabah pula mesti bergerak selangkah lagi dengan kekuatan dan persiapan strategi.

Ada beberapa kompenen isu utama yang saya rasakan perlu di perhalusi agar ada tindakan lebih konkrit diambil tidak hanya sekadar lontaran-lontaran berapi dalam ceramah-ceramah PR. Antaranya seperti Isu pendatang tanpa izin, isu rampasan tanah, isu hak bumiputera dan beberapa isu lain lagi.

Idea untuk membawa perubahan di Sabah bukan tidak ada. Dari ceramah-ceramah yang saya kutip point-point pentingnya, idea tersebut mesti diterjemahkan dalam bentuk garis dasar dan polisi yang boleh disemak ketelusannya dalam bentuk dokumen, ala-ala buku jingga.

Saya belum melihat adanya satu kesepakatan yang kukuh dan didokumentasikan atas komitmen 'Selamatkan Sabah' merujuk kepada apa yang sering diperkatakan oleh orang Sabah, "kami lebih tahu apa yang kami mahu buat". Konotasi itu adalah satu hasrat besar bahawa PR sabah tahu apa yang perlu dilakukan untuk kesejahteraan rakyat negeri ini. Jadi, apa yang ditunggu lagi?

Saya kira telah tiba masanya, kita duduk semeja dan merangka strategi dasar yang menawarkan solusi kepada kompenen isu besar yang saya sebutkan tadi. Mungkin ia mengambil masa sedikit kerana fikrah yang berlainan yang dibentuk dari perbezaan ideologi dan pengalaman yang perlu di murnikan dengan mencari titik temu dan menyempitkan ruang perbezaan.

Kompenen solusi isu yang mahu ditawarkan kepada rakyat mestilah dalam nada dan lenggok bahasa yang sama. Pengalaman saya mengikuti beberapa siri ceramah melibatkan ketiga-tiga parti kompenen PAS, DAP dan PKR, nampak jelas perbezaan yang besar dari sudut memberikan perpektif yang menyelesakan telinga pendengar.

Bila bercakap isu Pendatang Tanpa Izin contohnya, kadang-kadang penyokong yang pelbagai suku bertepuk dalam sinis!

Bermacam-macam nada.......

..PAS tak berapa kisah

..DAP main rempuh saja

..PKR melayang-layang

Kuncinya, kita mesti menjunjung cita-cita yang sama iaitu untuk menjatuhkan Barisan Nasional. Mengambil dari ucapan Tn Guru Presiden PAS, kita tidak boleh menumpang kelemahan Barisan Nasional, sebaliknya mesti melalui usaha dan kekuatan sendiri. Jika kita benar-benar telah memberikan komitmen yang baik, saya percaya arus 'perubahan' itu lebih cepat melanda.

Free Template Blogger collection template Hot Deals BERITA_wongANteng SEO theproperty-developer