Mesej Dari Muslimat


Hampir seminggu pulang dari Tawau, pertanyaan saya akhirnya terjawab. Ketika duduk melepaskan letih di sebuah restoran berhadapan masjid Al Kauthar Tawau, perbualan saya dan beberapa orang sahabat digemparkan dengan berita dua orang muslimat menaiki motor dari Kota Kinabalu ke Tawau dalam masa 24 jam!!!...siapa gerangan mereka ini???

Saya terkedu seketika...menaiki motor kriss sejauh 550 kilometer...


Kalau diikutkan kudrat sebagai muslimat yang kerap setia menjadi ajk menyediakan makan dan minum dimana-mana program, tentu ia tidak sepadan sama sekali. Saya terbayang-bayang bahaya yang bakal menimpa bila-bila masa saja disepanjang 'rempitan' menuju ke Tawau. Bayangkan keadaan hutan gelap disekitar Tamparuli ke Kundasang terus bersambung dari Ranau ke Telupid. Sampai di kawasan Lahad Datu orang-orang disana berpesan, berhati-hati dengan perompak yang secara tiba-tiba menahan kenderaan anda. Oh, bila difikir-fikirkan semula menyirap juga darah ini bila semuanya berlaku tanpa ada kebenaran atau arahan.

Saya yakin, muslimat yang terbabit sudah mendapat apa yang sepadan dari senior-senior.

Disamping itu, saya berhenti dan keluar sekejap dari situasi yang berlaku. Iya, memang nasihat dan terguran itu penting terutamanya dalam situasi sebegini. Cuma saya mahu melihat beberapa sisi yang mungkin kita boleh kembangkan dalam realiti yang berlaku pada hari ini, andai benar muslimat itu salah satu sayap menuju cita-cita tertinggi.


Kalau saya hendak marah pun, mereka telah melakukannya dan membuktikannya. Saya pun tidak tahu sebelum ini, yang sebenarnya muslimat mempunyai kemampuan sejauh itu. Sungguh tercabar muslimin yang rekodnya cuma sampai ke Kinabatangan saja. Nah, semangat sudah ada, ilmu memang sentiasa perlu ditambah. Yang penting sekarang iaitu bagaimana para naqib atau murabbi membimbing semangat tersebut agar terbentuk barisan mujahidah yang diimpikan. Mahu seperti Zainab Al Ghazali?..paling tidak pun seperti Ustazah Nuridah atau Dr Lo' Lo'.

Bukankan hari ini telah sampai masanya kita bercakap soal urus tadbir negara?

Kadang-kadang saya terfikir, bagus juga mereka berkelana jauh tanpa pengetahuan naqibah mereka. Kalau tidak bermacam-macam syarat untuk mereka gagal pergi daripada syarat-syarat untuk mereka berjaya pergi jauh. Tapi untuk melakukan perkara yang sama kali kedua, mungkin ada kaedah yang lebih bijak.


'masa untuk berubah'...mungkin itu mesej yang cuba disampaikan oleh dua orang srikandi tersebut.

Free Template Blogger collection template Hot Deals BERITA_wongANteng SEO theproperty-developer