Mesej Dari Muslimat


Hampir seminggu pulang dari Tawau, pertanyaan saya akhirnya terjawab. Ketika duduk melepaskan letih di sebuah restoran berhadapan masjid Al Kauthar Tawau, perbualan saya dan beberapa orang sahabat digemparkan dengan berita dua orang muslimat menaiki motor dari Kota Kinabalu ke Tawau dalam masa 24 jam!!!...siapa gerangan mereka ini???

Saya terkedu seketika...menaiki motor kriss sejauh 550 kilometer...


Kalau diikutkan kudrat sebagai muslimat yang kerap setia menjadi ajk menyediakan makan dan minum dimana-mana program, tentu ia tidak sepadan sama sekali. Saya terbayang-bayang bahaya yang bakal menimpa bila-bila masa saja disepanjang 'rempitan' menuju ke Tawau. Bayangkan keadaan hutan gelap disekitar Tamparuli ke Kundasang terus bersambung dari Ranau ke Telupid. Sampai di kawasan Lahad Datu orang-orang disana berpesan, berhati-hati dengan perompak yang secara tiba-tiba menahan kenderaan anda. Oh, bila difikir-fikirkan semula menyirap juga darah ini bila semuanya berlaku tanpa ada kebenaran atau arahan.

Saya yakin, muslimat yang terbabit sudah mendapat apa yang sepadan dari senior-senior.

Disamping itu, saya berhenti dan keluar sekejap dari situasi yang berlaku. Iya, memang nasihat dan terguran itu penting terutamanya dalam situasi sebegini. Cuma saya mahu melihat beberapa sisi yang mungkin kita boleh kembangkan dalam realiti yang berlaku pada hari ini, andai benar muslimat itu salah satu sayap menuju cita-cita tertinggi.


Kalau saya hendak marah pun, mereka telah melakukannya dan membuktikannya. Saya pun tidak tahu sebelum ini, yang sebenarnya muslimat mempunyai kemampuan sejauh itu. Sungguh tercabar muslimin yang rekodnya cuma sampai ke Kinabatangan saja. Nah, semangat sudah ada, ilmu memang sentiasa perlu ditambah. Yang penting sekarang iaitu bagaimana para naqib atau murabbi membimbing semangat tersebut agar terbentuk barisan mujahidah yang diimpikan. Mahu seperti Zainab Al Ghazali?..paling tidak pun seperti Ustazah Nuridah atau Dr Lo' Lo'.

Bukankan hari ini telah sampai masanya kita bercakap soal urus tadbir negara?

Kadang-kadang saya terfikir, bagus juga mereka berkelana jauh tanpa pengetahuan naqibah mereka. Kalau tidak bermacam-macam syarat untuk mereka gagal pergi daripada syarat-syarat untuk mereka berjaya pergi jauh. Tapi untuk melakukan perkara yang sama kali kedua, mungkin ada kaedah yang lebih bijak.


'masa untuk berubah'...mungkin itu mesej yang cuba disampaikan oleh dua orang srikandi tersebut.

Free Template Blogger collection template Hot Deals BERITA_wongANteng SEO theproperty-developer
 1. masyaAllah............ x terfikir mau nek kriss 550 km... ndak sanggup.... hehe...

 1. This comment has been removed by a blog administrator.
 1. Tabik spring utk 2 org muslimat tu!
  Boleh masuk Book Of Records tu..

 1. speechless.kagum.bukti tawakal dan keberjayaan mereka mengatasi kebimbangan dan ketakutan yg ada dalam diri.segalanya jelas,semuanya kerana jalan perjuangan.Tahniah kepada mereka.

  "we are stronger than our fears,greater than our limits"

  asal semuanya kerana Allah & perjuangan.

 1. Ada pembetulan maklumat :
  Sebenarnya pernah ada sejarah Muslimin yang naik motor ke Tawau pada tahun 2000. Dengan motor C70 lagi tu...sebenarnya rekod kinabantangan tu bukan pecah rekod muslimin...itu hanya watak2 picisan yang cuba buat sejarah n rekod pribadi...

 1. Terima kasih atas pembetulannya,

  Selain pasal rekod tu, mungkin kita perlu lebih lagi melihat peranan yg seharusnya lebih besar utk muslmat dlm gerak kerja parti pada masa2 mendatang.

  Apakah sudah memadai atau tidak? tentu tidak..jadi apa kaedahnya?..

  Sekadar selitan dlm kesibukan sayap muslimin tercari-cari siapa generasi pelapis...

 1. Muslimat perlu berubah bermula dari akar membawa ke pucuk...