Halusi Pendekatan

Berita berkenaan Faizal Julaili masuk UMNO bersama jawatan beliau sebagai Setiausaha AMK Negeri Sabah merangkap Ketua Pemuda PKR Bahagian Papar telah disanggah oleh Ketua Penerangan Sekretariat Pemuda Pakatan Rakyat Sabah, Sdr Zainuddin Hassan. Bacaan yang mudah bagi orang politik, tentunya kerana peralihan Faizal tersebut ada nilai 'melemahkan' imej Angkatan Muda Keadilan dan Pakatan Rakyat.


Saya terbayang-bayang masyarakat di bumi bawah bayu ini disaat deretan kes seperti Faizal ini semakin berjangkit. Saya cuba meletakkan diri di tempat mereka sebagai petani, nelayan, peniaga kecil-kecilan yang kedudukan paras kemiskinannya tercorot di Malaysia. Pendapatan mereka cukup-cukup saja untuk menyara makan minum hari-hari, sekolah anak-anak dan keperluan asas yang lain. Selebihnya, untuk hidup sebagai rakyat yang punya hak merasai kemajuan ekonomi negara ini adalah tanggungjawab pemimpin yang mereka lantik. Kan sudah 50 tahun merdeka!..Tapi YB nya lompat lagi, lompat lagi dan lompat sikatak lompat.


Apakandaya, mereka terpaksa juga memangkah YB tersebut walau hati sudah tidak mampu menahan sebak.


Sebaik saja berita berkenaan kemasukkan Faizal Julaili kedalam Umno tersiar dalam Sabah Times, saya menemani bro Lahirul tengah hari itu berkunjung ke pejabat bro Abdul Razak Jamil, Ketua Pemuda AMK Sabah. Saya kurang maklum apa yang dibincangkan memandangkan itu cuma pertemuan mahabbah yang singkat, jadi saya kena memandu kereta Bro Lahirul pusing-pusing Asia City supaya memudahkan perjalanan balik nanti. Asia City agak sesak ketika itu, hendak memarking kereta agak melecehkan.


Satu tapisan agaknya kepada PKR Sabah memandangkan selera masyarakat disini lebih kepada parti tersebut berbanding teman-temannya PAS dan DAP. Positif ke arah masa depan Pakatan Rakyat, boleh dikatakan PAS juga ada peluang yang cerah untuk sama-sama menyumbang disamping DAP yang ada tempatnya tersendiri dalam kedudukan kerusi pada hari ini. 41 kerusi muslim di Sabah yang akan menentukan keputusan Pilihanraya Umum, PAS mungkin cuma perlu memikirkan pendekatannya dalam suasana semangat kesukuan yang masih agak tebal sekarang ini.


Tidak mustahil, tapi yang menghairankan mengapa PAS hilang deposit di Merotai PRU-12 sebelum ini?..Adakah kerana faktor pendekatan yang masih perlu diperhalusi?..soalan tersebut dibangkitkan oleh orang lama USNO, Sdr Abdullah Sani ketika bersembang-sembang selama hampir 3 jam berkenaan perjalanan politik di Sabah. Rezki kami bertemu beliau, banyak sudut pandang yang memperkaya lagi apakah waqie' sebenar di Sabah. Kuncinya, dekati masyarakat, pesan beliau lagi.


Mengapa Mesti PAS


Pendekatan Kamera yang kabur, kopiah putih saya saja yang nampak


Selain PKR dan DAP, PAS boleh juga dikatakan sebagai penentu yang mencorak arah mana senario politik negara pada masa akan datang. Jika mahu dikatakan PAS cuma parti doktrin politik semata-mata, tidak ada bezanya dengan parti lain itu memang benar. Itu petanda, PAS memang berhasil meletakkan dirinya dalam waqie' dan realiti di Malaysia pada hari ini. Jika ada yang mahu mengatakan bahawa PAS menggunakan agama untuk cita-cita politiknya, silakan. Kalau tidak guna agama, nak guna apa? hanya agama boleh menyelamatkan manusia dunia dan akhirat.


Yang sebenarnya, PAS adalah sebuah gerakan Islam yang meletakkan undang-undang tertinggi iaitu al Quran dan Sunnah. Termaktub dalam perlembagaan PAS dan tidak ada lagi pertikaian. Mengapa dikatakan ia sebuah gerakan Islam atau Harakah Islamiyah?..kerana, sesiapa sahaja yang mengucap 2 kalimah syahada bermakna dia cuma ada satu identiti sahaja.


Identiti itu ialah "Ummatan Wahidah" iaitu ummat yang satu. Sejarah ummat yang satu ini begitu jelas tali menali sampai kepada Nabi Muhammad S.A.W dan Nabi-Nabi terdahulu. PAS dengan merujuk kepada sejarah Islam yang terbentang panjang ini berusaha mengembalikan semula seorang muslim kepada sejarahnya yang terkandung didalamnya cara berpolitik, cara berekonomi dan cara beribadah selepas ia terputus semasa kerajaan Turki Uthmaniah.


Bersilat dalam suasana perang politik pada hari ini, tidak semestinya PAS terbawa-bawa atau dilihat sama saja dengan lawannya. Masih lagi PAS dulu kini dan selamanya berpandukan kepada kaedah ilmu fiqh dan matlamat syariah untuk menentukan sempadan antara perkara dasar dan perkara cabang dalam ugama. Bagaimana strategi politik PAS selepas ini akan dilumati sebaik mungkin dalam lingkungan perbendaharaan ilmu dalam Islam yang luas, Insya Allah.


Apakah pula seruan PAS kepada non muslim?...Syariatullah menyatakan Islam ini 'rahmat kepada sekalian alam" yang diterjemahkan kepada "PAS 4 All". Cukup jelas dari posisi dasar dan matlamat yang ingin dibawa. Apa yang banyak menjadi pertikaian kepada PAS sebahagiannya dalam zon cabang iaitu soal pendekatan dalam warna dan rentak yang pelbagai masyarakat di Malaysia. Bukan mudah hendak mengekalkan dasar dan matlamat pada sama, pendekatan mesti menari mengikut rentak terkini.


Justeru, mengikut resmi Pilihanraya Umum, sesebuah parti dilihat baik atau tidak bergantung kepada pendekatannya dan inilah cabaran besar kepada PAS di Sabah khususnya. Merai suasana setempat disamping idealisme politik merentas masa jika dicantum menjadi dinamika pendekatan, sedang diperbaiki dari masa kesemasa oleh ahli-ahli PAS yang komited dan konsisten.

Free Template Blogger collection template Hot Deals BERITA_wongANteng SEO theproperty-developer