Kenduri Kahwin, Bila 'Bugis' Cipta Sejarah...
Pertama, saya mengucapkan tahniah kepada rakan setugas saya Puan Siti Rosemadiah dan suami Tuan Awang Ramlee.

Pada 3 September yang lalu, mereka selamat di ijab kabul dan sah menjadi suami-isteri yang mudah-mudahan dilimpahi berkat dan rahmat dari yang Esa. Majlis akad nikah diadakan di Kg. Pengkalan Tinuhan, rumah ayahanda dan bonda pengantin perempuan.

Sedikit saya selitkan gambar-gambar yang mungkin unik bagi mereka yang belum pernah melihat adat suku Bajau sebelah pantai barat Sabah. Walaupun tidak banyak, tapi masih ada sedikit budaya dan adat seperti bertitik dan sebagainya...

Bentuk & Corak Pelamin


Orkestra 'Betitik'


Kedua, saya juga ucapkan syabas dan tahniah kepada rakan setugas, saudara Razlie yang sah menjadi pasangan suami isteri kepada Hernawati. Mudah-mudahan dikurnia keberkatan dalam hidup berkeluarga hingga ke Syurga.

Mungkin saya boleh katakan, inilah sejarah tercipta bagi suku Bugis kerana sedikit kelainan pada majlis atau kenduri yang berbeza dari yang saya lihat sebelum ini.

Ada Nasyid yang dinyanyikan oleh adik-adik PSS, ada dendangan tarannum dari Sdr Jubair dan tazkirah dari Ustaz yang tak asing lagi iaitu Ustaz Akmal pemilik blog terkenal 'abunuhacorner.wordpress.com'...
Gambar tazkirah dari ustaz Akmal tidak dapat diselitkan sekali, kami terpaksa meninggalkan majlis awal sebab ada komitmen lain...

Berbeza dengan kenduri yang kebanyakkan saya hadiri sebelum ini, satu kewajibannya iaitu lagu dangdut dan bergelek sampai larut malam. Saya tidak tahu sudah berapa lama saya tidak hadir ke majlis yang seumpamanya. Takut bukan doa yang sampai, sebaliknya pula yang menimpa sang pengantin.

Kecuali dalam bab hantaran, ada sejarah boleh tercipta?...

InsyaAllah, kalau Islam menjadi panduan, tidak kira siapa dia, apa keturunannya, perubahan dan kemajuan akan sentiasa berdamping dengannya.

Hidup Islam!!!


Free Template Blogger collection template Hot Deals BERITA_wongANteng SEO theproperty-developer